2014-06-27 17:55:25• hírek • Szatmár.ro

Élelmiszerekkel való orvoslás

Az érzéki élvezetek egyik legnagyobb forrása a táplálkozás. Az utóbbi évtizedben fokozottan előtérbe került az egészséges-, korszerű-, helyes táplálkozás.

A fogyasztói társadalom preferenciáit kiismerve, táplálkozás-szakértők újabb fogalomkörrel bővítették az eledelek megnevezésének tárházát, ez nem más, mint a „funkcionális élelmiszer". Ezen élelmiszerek fogalmának meghatározása a mai napig nem teljesen egyértelmű. A legegyszerűbb definíció szerint azon élelmiszerekről van szó, amelyek nemcsak egészségesek és a közérzetre is jótékony hatással vannak, de hatékony gyógyszerek is lehetnek. Vagyis azok a termékek, amelyek valamilyen szempontból szervezetünkben pozitív hatást fejtenek ki, gyógyhatású élelmiszerekként vannak számon tartva.

A funkcionális élelmiszerek kutatása egy újabb irányzat, ami nagy népszerűségnek örvend, hiszen egyre többen törekednek arra, hogy tudatosan táplálkozzanak. Amennyiben az élelmiszereket valóban gyógyszereknek is tekinthetjük, ez azt jelenti, hogy meghaladják az egyszerű táplálási hatást. Az utóbbi évek kutatásai során bebizonyosodott, hogy jelentős összefüggés van a megbetegedések és az élelmiszer-összetevők között. Amennyiben pl. táplálkozásunkba alacsony zsírtartalmú élelmiszereket iktatunk be, jelentősen csökken az érrendszeri megbetegedések kockázata.

A daganatos megbetegedések rohamszerű elterjedésével egy időben olyan kutatások folynak, melyek különböző tápanyagok rákellenes hatásait igyekeznek bebizonyítani. Ilyen például az omega-3 zsírsav, ami csökkenti a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet és hígítja a vért. Ezért heti étrendünkbe a lehető legváltozatosabban iktassunk be szardíniát, nyelvhalat vagy makrélát. Nem véletlen, hogy az eszkimók körében jóval ritkábban fordul elő szívroham, annak ellenére, hogy jelentős zsírt fogyasztanak. A városi életstílus és a változó fogyasztói igények miatt egyre nő a funkcionális élelmiszerek iránti igény.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: